Між Москвою та Сімеїзом: як ЛГБТ-спільнота Криму адаптується до нових реалій

"У нас все гаразд, - запевняє "ОстроВ" представник ЛГБТ-спільноти з Криму Михайло, - нас ніхто не чіпає, і ми нікуди не ліземо і нічого не вимагаємо. Сайти для знайомств працюють, не блокуються, Сімеїз, який не який, ще існує. Так, за ручку хлопці не ходять, гей-клубів немає, прайди та інші події не проводяться. Законодавчо якісь гайки прикручуються, але поки що все терпимо. У Москві чи Пітері ЛГБТ-життя набагато різноманітніше і там люди почуваються трохи вільніше, але тут уже від нас нічого не залежить. Хто хотів – давно виїхав, решту все більш-менш влаштовує”.

У той час як активісти в Україні борються за права ЛГБТ, проводять культурні заходи та активно обговорюють легалізацію громадянських партнерств для одностатевих пар, в окупованому Криму представники ЛГБТ радіють, що їх поки не чіпають.

Знаменитий гей-курорт Сімеїз, який десятиліттями вважався меккою ЛГБТ-туризму, вже давно став пересічним кримським селищем, а нечисленні friendly заклади в Севастополі, Сімферополі та Ялті після анексії припинили свою роботу. До останнього тримається лише знамените кафе "Їжаки" у Сімеїзі, куди влітку ще з'їжджаються представники ЛГБТ для нічного відпочинку.

"Але якщо раніше травести-шоу в "Їжаках" – це була грандіозна подія, яка збирала кращих травести див країн СНД, то сьогодні це шоу одного місцевого артиста. Якщо раніше для московських топ-артисток було честю виступити в Сімеїзі, то зараз уже майже ніхто не їде. А цього року так і взагалі нікого немає. Я вже мовчу про те, що до 2014 року у нас тут часто можна було зустріти таких знаменитостей, як Олексій Панін, Шура, Борис Моїсеєв", - розповів "ОстроВу" кримчанин Михайло.

"ОстроВ" з'ясовував, як живе кримський гей-курорт Сімеїз після повномасштабного вторгнення і як за цей час змінилося життя представників ЛГБТ на півострові.

Закони, які не помічають

Відровідаючи тенденціям в РФ, окупаційна влада не оминає тему ЛГБТ. Так званий віце-прем'єр Криму – міністр внутрішньої політики, інформації та зв’язку Дмитро Полонський свого часу категорично відкинув ідею проведення ЛГБТ-заходів на півострові.

"Ми можемо порекомендувати вирушати у вільну Гейропу, і нехай вони там спокійно ходять вулицями столиць європейських держав, де повна толерастія. Нема чого приїжджати на нашу героїчну землю і ходити тут із райдужними стрічками", - заявив він .

Як тільки кримський півострів був анексований, він автоматично увійшов до російського правового поля. Відповідно, гомофобні норми, які закріплюються у законодавстві РФ, автоматично поширюються на Крим.

Зокрема, наприкінці минулого року в Росії було ухвалено пакет законопроектів, що містить повну заборону "пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин". Ці поправки до законодавства спрямовані на розширення дії закону про заборону "пропаганди нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх", яку Держдума ухвалила у 2013 році.

Нові поправки забороняють "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин" тепер уже серед повнолітніх громадян РФ.

Крім того, нові норми забороняють "пропаганду" ЛГБТ у будь-яких товарах, що продаються в Росії – фільмах, книгах, рекламних роликах, матеріалах у медіа та аудіовізуальних сервісах. Схвалений законопроект забороняє не лише "пропаганду", а й демонстрацію "нетрадиційних сексуальних стосунків та переваг" у рекламі та доступних дітям матеріалах.

Покарання за порушення заборони на "ЛГБТ-пропаганду" стало ще суворішим порівняно з  законом 2013 року. Фізичним особам тепер загрожує штраф до 400 тисяч рублів, а за поширення інформації про одностатеві стосунки серед дітей – до 200 тисяч рублів.

Поправки до КоАП РФ передбачають штрафи до 400 тисяч рублів для громадян, до 800 тисяч рублів для посадових осіб і до 5 мільйонів рублів для юридичних осіб за "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин, переваг та зміни статі серед людей різного віку". Іноземцям також загрожує видворення із країни.

Але на цьому Росія не зупинилася. У червні 2023 року Держдума у першому читанні ухвалила законопроект про заборону операцій зі зміни статі, який повністю виключає можливість трансгендерного переходу за допомогою хірургічних операцій (за винятком випадків лікування уроджених фізіологічних аномалій у дітей).

Крім того, РАГСам буде заборонено вносити зміни до документів на основі медичних довідок про зміну статі.

Російські правозахисники розкритикували законопроект. Вони вважають, що це призведе до зростання кількості психічних розладів та суїцидів, а також появи чорного ринку підпільних медичних послуг.

Підлити олії у вогонь вирішив і сам російський диктатор. Так, у червні 2023 року путін доручив створити на базі Федерального центру психіатрії інститут вивчення поведінки ЛГБТ-людей.

За словами глави МОЗ РФ, " є доручення президента щодо створення на базі нашого федерального центру психіатрії додаткового інституту з дослідження не тільки цих, а й низки поведінкових напрямків, у тому числі суспільної поведінки". За його словами, " цей напрямок також буде далі взято в обов'язкове наукове опрацювання ".

За інформацією російських ЗМІ, ця заява може свідчити про те, що в Росії хочуть запровадити насильницьку конверсійну терапію - комплекс лженаукових насильницьких психологічних та фізичних практик, за допомогою яких нібито можна "вилікувати" негетеросексуальну орієнтацію. В ООН прирівнюють такі методи до тортур.

Представники ЛГБТ, які проживають на окупованому півострові, неоднозначно оцінюють ці ініціативи.

"Ми як жили у підпіллі, так і продовжимо жити. За фактом нічого не зміниться. На побачення ходити ніхто не забороняє, по квартирах ніхто не ходить, геїв не обчислюють і не здають у поліцію. От якщо мова зайде про кримінальну відповідальність за сам факт гомосексуальності, то це вже буде "дзвіночок", що настав час валити. Ну слухайте, давайте будемо чесними самі з собою, і при Україні тут не був розгул толерантності. Так, було більше ЛГБТ-закладів і в цілому більше людей нетрадиційної орієнтації, але на показ ніхто себе не виставляв", - розповів місцевий житель Сергій.

"Геїв у Криму поменшало, це очевидно. Їх не перебили, ні, просто багато моїх знайомих виїхали до Москви, Пітера, Сочі та інших великих російських міст, де більш розкуте і відкрите ЛГБТ-життя. Начебто одна країна, але чомусь у Москві можуть відкрито працювати 10 гей-клубів, саун та інших закладів, в Пітері 5 великих клубів, кілька - в Сочі і так далі, а в Криму - нічого. Більше того, багато хто перестав розміщувати свої анкети з фото на тематичних сайтах знайомств , бояться якихось розправ, виставляють ліві фото, шифруються - це все є, і цьому вже років вісім", - зазначив представник ЛГБТ Михайло, який проживає в Севастополі.

Ці слова підтверджують у регіональному центрі прав людини. За їхньою інформацією, на момент тимчасової окупації півострова в Криму проживало щонайменше 16 200 представників ЛГБТ та близько сотні трансгендерів. Правозахисна організація передбачає, що кілька тисяч представників ЛГБТ переїхали, зокрема, до Москви та Санкт-Петербурга, де політика РФ менш репресивна стосовно таких осіб.

"Гей-столиця Сімеїз вже не та"

"Севастополь люблять моряки. Коктебель - літератори. Ялту - багаті. Чорноморське - не дуже багаті. Сімеїз же по праву носить титул кращого вітчизняного гей-курорту. Це селище здавна було відоме своїми легкими вдачами. Тамтешній пляж під Лебединим крилом облюбували нудисти з усього "непорушного", і ніякі каральні рейди правоохоронців нічого не могли вдіяти з зухвало голими радянськими громадянами. Слава про Сімеїз швидко поширилась усим світом і зараз тут можно зустріти геїв та лесбійок з Москви, Пітера, Америки та Голландії, Німеччини та Польщі, Норвегії та Англії", - так писала місцева преса про Сімеїз 20 років тому.

Сімеїз, маленьке курортне місто на узбережжі Криму, не одне десятиліття вважалося найбільшим ЛГБТ-курортом СНД. Гарні краєвиди, теплий клімат, толерантні місцеві жителі та тематичні заклади щоліта залучали представників ЛГБТ із РФ, України, Білорусі, ближнього та далекого зарубіжжя. Вдень вони ходили на нудистський пляж, а вечір і ніч проводили у знаменитому кафе "Їжаки", де можна було танцювати до світанку.

Місцеві жителі вже давно звикли до таких незвичайних туристів, і про гомофобію там не було навіть мови. Пара хлопців, які ввечері ходили, тримаючись за руки, як правило, не викликала жодних негативних реакцій.

"Сімеїз – це феномен ЛГБТ-життя серед країн пострадянського простору. З одного боку, Крим завжди вважався гомофобним місцем, де не працював жоден гей-клуб, з іншого – у Сімеїзі ти почував себе вільніше, ніж у Києві чи Москві, де ЛГБТ-життя завжди процвітало. Вдень - це звичайний кримський курорт з матусями та дітьми, пляжні розваги, пахлава медова та пиво на розлив на пляжі. Але після заходу сонця місто кардинально змінювалося. Представники ЛГБТ за РФ, України, Білорусі, Казахстану, Арменії одягали найкращі вбрання та виходили на променад. Спочатку це була культурна вечеря з келихом вина у численних місцевих ресторанах, де ви через ажіотаж ще й не забронюєте столик увечері, а після півночі – танці в "Їжаках", де влітку було не проштовхнутися. Це все було до 2014 року", - згадує  житель Криму Владислав, який регулярно відвідував Сімеїз у літню пору.

Кафе "Їжаки"

Він згадує, що за час відпочинку у селищі можна було познайомитись та поспілкуватися з людьми абсолютно різних професій, соціального статусу та політичних поглядів.

"Туди приїжджали і ті, хто винаймав кімнату подешевше і пив недороге пиво, і ті, хто вживав лише французьке шампанське і знімав дорогі віли неподалік. Ці люди могли собі дозволити поїздку до Барселони чи Канни, але поїздка у Сімеїз для них була як ностальгія. Тому економіка регіону процвітала на ЛГБТ-туристах", - наголошує він.

Після анексії кримського півострова все змінилося. Зниження туристичного потоку, транспортна блокада, санкції, міжнародна ізоляція та російське гомофобне законодавство призвели до того, що колись мегапопулярний курорт перетворився на звичайне селище Криму.

Звичайно, не можна сказати, що туристичний потік зійшов нанівець. Перші два роки після анексії, як зазначають місцеві жителі, у Сімеїзі відпочивали переважно кримчани, які приїжджали на вихідні розвіятися.

"Рідко коли приїжджали з Києва та Москви, але були й такі. Тоді ще не було такої сильної ворожнечі, і хтось їздив по старій пам'яті. Економічно було складно, але ми трималися, стали підвищувати ціни на житло та на інші послуги, просідання було, але терпиме. Потім за три роки все встаканилося, утворився стабільний потік туристів – не такий масовий, як до 2014 року, але досить стабільний. Підвищення цін на житло та послуги все компенсували, але надбрибутків не було. Почали приїжджати родини з дітьми, а вони, як правило, шукали бюджетний варіант відпочинку", - згадує місцева мешканка Марія К., яка займається здаванням кількох кімнат у Сімеїзі.

Після того, як була оголошена пандемія коронавірусу, каже вона, у Сімеїзі настали складні часи. Щоб хоч якось залучити туристів, доводилося сильно знижувати ціни на житло та працювати практично у збиток. Не варто забувати, що багато хто в Криму, як і Марія, цілий рік живе на ті гроші, які заробляють за туристичний сезон.

Після повномасштабного вторгнення РФ, життя Сімеїзу як ЛГБТ-курорту практично повністю зійшло нанівець, стверджує місцевий житель Андрій.

"Кримчани все ще приїжджають по старій пам'яті. Не через велику любов до Сімеїза та "Їжаків", а тому що в інших містах взагалі нічого немає. Але це далеко не натовпи туристів, які тут залишали чимало грошей. Це все скромні та бюджетні. мандрівники. З великих російських міст взагалі вже ніхто не їде - літаки не літають, на мосту перевірки, безпілотники та вибухи, можлива мобілізація і таке інше», - каже він.

Що стосується головного ЛГБТ-закладу Сімеїзу – кафе "Їжаки", то нинішній сезон там розпочався рекордно пізно – 8 червня 2023 року. Журналіст "Острова" зв'язався із закладом, щоб з'ясувати, як він працюватиме влітку.

"Клуб працює цілодобово, зараз лайн-ап шоу-програми ще формується, точного графіка немає, ми поки що працюємо без травести-шоу. Поки немає новин, що будуть артисти з Москви та Пітера, стежте за анонсами", - відповіли нам.

Ми також поспілкувалися з колишнім офіціантом закладу, який розповів, що цього року, за його інформацією, "Їжаки" набирають рекордно низьку кількість персоналу.

"Це говорить про очікування на завантаженість сезону. Якщо раніше на нічну зміну виходило до 10 офіціантів, настільки було сильне завантаження, то цього року ставлять 6. Начебто люди є, але це вже не ті численні та галасливі вечірки до ранку, які були. Зараз це більше сімейне кафе що вдень, що ввечері. А вночі зараз там кілька десятків людей, напевно, приходять по старій пам'яті. Минулого року ще якось протрималися, але за кількістю людей, особливо у другій половині літа, було величезне просідання.  Нині сезонна сфера обслуговуючи більше орієнтується на великі курорти Криму (Ялта, Севастополь) або материкові (Сочі, Геленджик)", - розповів він .

Загалом, за Кримом-туристичним, росія вбила і Крим-вільний. А свобода та туризм – це гроші, які кримчани втратили…

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті